Geschiedenis

De Praagse Rattler, ook bekend als Prazsky krysarik (Tsjechisch: Pražský krysařík), is een sinds 2019 door de FCI erkend hondenras uit Tsjechië.

Geschiedenis
De Praagse Rattler is een hond van het Pinscher soort, waarvan de geschiedenis begint in de tijd van Karel IV in het koninkrijk Bohemen (nu Tsjechië). Oorspronkelijk werd de hond aan het hof en de Praagse burcht gehouden, later ook als werkhond. Zijn taak was het hof vrijhouden van ratten en andere knaagdieren zoals muizen. Vanaf 1980 wordt met succes het ras weer gefokt. Het ras heeft sinds 2019 internationale erkenning door de FCI. In dit verband werd op 2 juli 2010 in Řásná (Tsjechië) de Internationale Vereniging van Pražský Krysařík (IAPK) opgericht. De oprichters waren fokverenigingen uit de Tsjechische Republiek, Duitsland, Zweden, Italië, Zwitserland, Rusland, Oostenrijk, Slowakije, China en Japan

Beschrijving
De Praszky Krysarik, het kleinste hondenras ter wereld, wordt selectief gefokt als gezelschapshond. Buiten Tsjechie, Slowakije, Polen en Duitsland is het ras niet erg bekend. Het is een kleine hond met een lief karakter, maar kan ook erg druk zijn waardoor hij veel aandacht vraagt van zijn houder. Deze hond leert snel en graag en is gek op behendigheidsspelletjes. De vacht is kort, helder en glanzend op de oren, poten en staart. Als grondkleur heeft zwart of bruin met markeringen in tan de voorkeur. De tan aftekeningen zijn boven de ogen, op de wangen, op de borst en eventueel onder de nek en staart. Hoe donkerder deze tekens, hoe beter. Witte vlekken zijn ongewenst. De kop is peervormig, met zeer hoge en relatief ver uit elkaar staande oren. Deze zijn driehoekig, rechtopstaand, stevig en natuurlijk. Gemakkelijk gevouwen oren worden getolereerd, maar zijn niet wenselijk. De oren staan niet loodrecht, maar met een kleine hoek naar de zijkant. Hoogte tussen 20 cm en 23 cm bij een optimaal gewicht van 2,6 kg.

Het ras, met een nationale standaard uit Tsjechië, is door de FCI aan Groep 9 toegewezen. De nationale standaard is beschreven door de Českomoravská Kynologická Unie. De standaard dateert van 12 oktober 1980 en is op 15 november 2008 herzien. Sinds februari 2011 wordt de Prazsky Krysarik als rashond door de Duitse VDH erkend.

Overgenomen van Wikipedia


Rasstandaard

Andere namen: Praagse Rattler
Oorsprong: Tsjechië
Classificatie FCI: Groep 9 Sectie 9 #363

Eigenschappen

Gewicht: tot ca. 2,6 kilo
Hoofd: peervormig
Gebit: schaargebit
Oren: driehoekig, rechtopstaand, stevig en natuurlijk
Ogen: donker en klein
Staart: in beweging hoog gedragen
Vacht: glad Kleur zwart of bruin met tan-kleurige aftekening


Prazsky Krysarik

De Prazsky Krysarik heeft de reputatie het kleinste hondenras (gemeten naar lengte) ter wereld te zijn. Maar hoewel hij slechts ongeveer 20 cm lang is tot de schouder, is hij niet traag als het gaat om het opsporen en doden van ratten vandaar de naam. Inderdaad, de Prazsky Krysarik is een hond van contrasten, want hoewel hij een liefhebbend schoothondje is voor een vertrouwde eigenaar, is hij achterdochtig en humeurig tegenover vreemden. Als je afweegt of een Prazsky Krysarik een goede gezinshond zou zijn, weet dan dat ze een sterke prooidrift hebben en het leven van andere kleine huisdieren tot een ellende zullen maken.

Onderschat inderdaad niet de kracht van het karakter van deze kleine hond. Als hij niet goed is getraind in gehoorzaamheid, is hij een uitstekende kandidaat voor het 'syndroom van kleine honden' met zijn sufheid, geblaf en algemene vijandigheid tegenover alles wat hij niet wil doen.

Geschiedenis

Er zijn geen gegevens over de exacte oorsprong van de Prazsky Krysarik, maar het ras dateert van enkele eeuwen terug. Oorspronkelijk ontwikkeld in Bohemen, werden deze honden gewaardeerd door de Boheemse aristocratie. De Prazsky Krysarik werd vaak rond het hof en op feesten gezien en als staatsgeschenk van de Boheemse koninklijke familie aan Europese heersers gegeven. De Poolse heerser, Boleslaw II, zag en importeerde twee honden en bracht ze voor de rechtbank. De snelheid en het kleine formaat van de kleine honden, samen met hun natuurlijke vaardigheid om ratten te doden, maakten ze niet alleen populair aan het hof, maar uiteindelijk ook onder gewone mensen.

Ze werden voor velen een gewaardeerd bezit. In de 19e eeuw kwam echter een ander ras, de dwergpinscher, in de mode. Dit leidde tot een daling van de populariteit van de Prazsky Krysarik en een daling van het aantal. Pas in de jaren tachtig, en dankzij een gezamenlijke inspanning van bewonderaars van het ras, werd de Prazsky Krysarik nieuw leven ingeblazen en werd er een fokprogramma opgezet. Tegenwoordig zijn er wereldwijd ongeveer 6.000 Prazsky Krysariks. Het ras wordt momenteel niet erkend door een van de grote kennelclubs, maar neemt wel deel aan hondenshows in Tsjechië en Slowakije.

Verschijning

Visualiseer een Dobermann die is gekrompen tot de grootte van een Chihuahua voor een goede indruk van het uiterlijk van deze zwartbruine hond. De Prazsky Krysarik heeft kort haar en heeft een gladde vacht. Ze hebben dezelfde atletische, magere lichaamsvorm als een Dobermann, maar dan op een kleine schaal. De kop is peervormig met een bijna vosachtige, smalle snuit. Hun prikkende oren, die onevenredig groot lijken voor hun hoofd, duiden op de alerte, levendige aard van het ras; terwijl een bruine vlek boven het oog ze een ietwat vragend uiterlijk geeft.

Karakter en temperament

Er zijn veel woorden om het temperament van de Prazsky Krysarik te beschrijven, en tot op zekere hoogte hangt dit af van hoe goed gesocialiseerd ze waren als pup en hoe goed hun baasje is met betrekking tot training. Een Prazsky Krysarik is van nature een bekabelde, energieke, krachtpatser van een hond, wat nauwelijks een verrassing zou moeten zijn als een hond met zo'n kleine gestalte bereid is ratten aan te nemen. Dit wordt ondersteund door een sterk prooi-instinct, waardoor ze zeer alert zijn bij de minste beweging die zou kunnen duiden op een eekhoorn in een boom of de familiekat die zich uitrekt. Met dit in gedachten is een Prazsky Krysarik een slechte keuze voor huisdieren voor het gezin dat al een menagerie van kleine huisdieren heeft, omdat de hond de neiging heeft om ze te stalken en aan te vallen.

De Prazsky Krysarik doet het het beste als hij zijn plaats kent en wordt opgevoed met behulp van op beloning gebaseerde gehoorzaamheidstraining. Dit helpt hem om zijn energie constructief te richten op passende bezigheden, en zorgt voor een tevreden en tevreden huisdier, in plaats van een gefrustreerd of bazig huisdier. Inderdaad, een goed opgevoede Prazsky Krysarik zal aanhankelijk, loyaal en liefdevol zijn voor zijn eigenaar, en kan een geweldig huisdier zijn voor de juiste persoon. Houd er echter rekening mee dat ze een natuurlijk wantrouwen jegens vreemden koesteren, dus koop alleen een pup van een fokker die de pup vanaf jonge leeftijd adequaat socialiseert.

Training

De Prazsky Krysarik mag dan een onafhankelijke ziel zijn, hij houdt er wel van om te behagen. Als hij wordt gemotiveerd door aanmoediging en beloningen, reageert hij goed op training. De meest voorkomende valkuil bij het trainen is het over het hoofd zien van regelmatige trainingssessies vanwege de kleine omvang van de hond. Hoewel het verleidelijk is om de hond fysiek uit de problemen te halen, zorgt dit voor een hond die gelooft dat je zijn dienaar bent en kan leiden tot een pittige hond die lijdt aan het 'kleine hondensyndroom'.

Vermijd dit koste wat het kost en beschouw de Prazsky Krysarik in plaats daarvan als een miniatuur Dobermann en geef hem hetzelfde niveau van gehoorzaamheidstraining als je zou doen voor een veel grotere hond. Als dit te draconisch klinkt, gebruik dan de intelligentie van de hond om hem trucjes te leren. Deze slimme kleine hond zal genieten van de mentale uitdaging om te leren pootjes te schudden of dood te spelen, en wanneer trainingssessies leuk zijn, helpt het hem zich te concentreren op de eigenaar als de persoon die de leiding heeft.

Gezondheid

Deze eigenwijze kleine hond is over het algemeen zeer gezond, hier moet echter wel rekening mee gehouden worden.

Patella Luxatie
Net als bij veel miniatuurrassen, is de Prazsky Krysarik gevoelig voor wiebelende knieschijven. Dit probleem, beter bekend als 'patella luxatie', zorgt ervoor dat de knieschijf uit de lijn springt en de knie in een gebogen positie vergrendelt.

Hoewel de luxatie zelf niet pijnlijk is, veroorzaakt herhaalde luxatie een ontsteking, die pijnlijk kan zijn en op lange termijn kan leiden tot vroegtijdige artritis. Deze aandoening is genetisch, overgedragen van ouder op pup. Als het zich ontwikkelt, hangt de optimale behandeling af van hoe ernstig de aandoening is. Dit kan variëren van incidenteel gebruik van pijnstillende medicijnen tot corrigerende chirurgie.

Oefeningen

De Prazsky Krysarik is ondanks zijn grootte een actieve hond. Hij doet het het beste wanneer hij regelmatig dagelijkse wandelingen maakt met vrije tijd om te ravotten, snuffelen, jagen en spelen. Het ras houdt van het ophalen van objecten en het spelen van apporteren, dus gebruik dit om de hond een uitlaatklep te geven voor zijn natuurlijke jachtinstinct. Ondanks zijn kleine formaat zal de Prazsky Krysarik genieten van activiteiten die gewoonlijk worden geassocieerd met grotere rassen, zoals behendigheid van honden of speurwerk.

Uiterlijke verzorging

De korte, gladde vacht van de Prazsky Krysarik is gemakkelijk te verzorgen en bezoeken aan een trimsalon zijn niet nodig. Gebruik gewoon minstens één keer per week een rubberen borstel om afgeworpen haar op te ruimen en zijn natuurlijke verzorgende oliën over de vacht te verdelen.

De meeste Prazsky Krysariks hebben er baat bij om eenmaal per maand te worden gewassen, maar zorg ervoor dat u een milde, vocht inbrengende hondenshampoo gebruikt, zodat de natuurlijke oliën niet van zijn huid en vacht worden verwijderd.

Zorg ervoor dat de hond voldoende kan lopen op bestrating of harde oppervlakken, zodat zijn nagels versleten blijven. Gebruik indien nodig een grove energieplaat om de scherpe punten van de nagels af te wrijven en in de juiste positie te houden.

Overgenomen van LHIC

Contact:

Peter en Liesbeth

Mobiel: 06- 57762299

Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg mij ook op Facebook